شاید برایتان جالب باشد که از نحوه عملکرد بارکدخوان و نحوه کار با بارکد خوان بدانید و یا حتی این سوال برایتان پیش آمده باشد که اصلا بارکدخوان چگونه کار میکند و چگونه می تواند به فروشنده ها در امر فروش کمک کند. ما در این مقاله از های پرینتر قصد داریم با شما در نحوه کارکرد و عملکرد بارکدخوان ها صحبت کنیم.
بارکد چیست و چه کاربردی دارد؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد نحوه عملکرد بارکدخوان پیشرفته امروز صحبت کنیم، لازم است که در ابتدا نگاهی کوتاه به بارکد داشته باشیم و توضیحی در مورد بارکد و مفهوم آن ارائه کنیم.
اگر به کالاها و محصولاتی که از فروشگاه ها خریداری می کنید، دقت کرده باشید، احتمالا متوجه یک تصویر مستطیل شکل کوچک که متشکل خطوط موازی مشکی است، شده اید. این کادر مستطیل سفید رنگ با خطوط مشکی، همان بارکدها هستند که روی بسته بندی همه کالاها درج می شود. برای اینکه با مفهوم بارکدها آشنا شوید، لازم است که از کاربرد و دلیل به کارگیری آن در فروشگاه ها بیشتر بدانید. بارکدها اطلاعات محصول را در خود ذخیره و نگه داری می کنند. به بیان دیگر بارکدها این امکان را ایجاد می کنند، تا بتوان تمام اطلاعات محصول را در یک فضای کوچک بر روی جلد محصول نگه داری کرد و به راحتی به آن دسترسی داشت.
بارکدها به شکل خطوط سیاه رنگی هستند که بر روی یک زمینه سفید چاپ شده اند. اطلاعاتی که بارکدها در محصول نگه داری می کنند، مواردی مثل قیمت، مشخصات، تاریخ تولید، تاریخ انقضا و … را در بر می گیرد. در حقیقت بارکدها به منظور ذخیره سازی اطلاعات محصول مورد استفاده قرار می گیرد.
به بیان دقیق تر، بارکدها را می توان انتقال داده ها با امواج نوری نیز تعریف کرد. خطوط بارکد به صورت میله ای با عرض های گوناگون پهن و نازک بوده که هر کدام از این خطوط یک معنا و مفهوم خاصی برای دستگاه بارکدخوان دارد.
با استفاده از بارکد هم فروشندگان و هم مشتریان می توانند به سادگی به اطلاعات محصول دسترسی داشته باشند. حالا بارکدخوان ها در اینجا چه نقشی ایفا می کنند؟ در این ارتباط باید بدانید که با استفاده از بارکدخوان ها می توان به داده های بارکد دسترسی داشت. در حقیقت بارکدها به منظور ذخیره سازی اطلاعات محصول مورد استفاده قرار می گیرد و این اطلاعات توسط دستگاه بارکدخوان استخراج می گردد و در اختیار مشتری و یا فروشنده قرار می گیرد.
نکته لازم به ذکر دیگر این است که بارکدها به دو دسته کلی بارکدهای یک بعدی و بارکدهای دوبعدی تقسیم بندی می شوند. در بارکدهای یک بعدی که با نام بارکدهای خطی نیز شناخته می شوند، خطوط نشان دهنده کد کشور هستند. در ادامه در مورد دستگاه بارکد و چگونگی و نحوه عملکرد بارکدخوان ها بیشتر توضیح می دهیم.

بارکدگذاری محصولات چه کاربرد و مزیتی دارد؟
بارکدگذاری به دلیل کاربردها و مزیت هایی که دارد، تقریبا برای تمام کالاها و محصولات انجام می گیرد. یکی از مهم ترین مزایای بارکدگذاری این است که دخالت نیروی انسانی در وارد کردن اطلاعات را کاهش می دهد، که به دنبال این کاهش، خطای رخ داده نیز کمتر می شود.
دسته بندی سریع، صحیح و دقیق اطلاعات از دیگر مزیت هایی که برای بارکدگذاری می توان اشاره کرد. سرعت بالا در دسترسی صحیح به اطلاعات واقعی محصول، کاربرد دیگری از بارگذاری محصولات است که می توان اشاره کرد.
دستگاه بارکدخوان چیست؟
حالا که می خواهیم در این مقاله در مورد نحوه عملکرد و نحوه کار دستگاه بارکد خوان صحبت کنیم، بهتر است شما را با ویژگی های این دستگاه نیز آشنا کنیم و تعریفی نیز از آن ارائه کنیم. دستگاه بارکدخوان که با نام دستگاه بارکد اسکنر نیز شناخته می شود به دستگاهی گفته می شود که با تاپش پرتو نور می تواند اطلاعات مربوط به یک بارکد محصول را نیز تشخیص داده و ذخیره کند. دستگاه بارکدخوان ها در بسیاری از کسب و کارها مثل فروشگاه های زنجیره ای، مراکز تولیدی، هایپرمارکت ها و… مورد استفاده قرار می گیرند. هر دستگاه بارکدخوان از سه بخش اصلی یعنی منبع نور، لنز و یک حسگر نوری که کار تبدیل پالس های نوری به الکتریکی را انجام می دهد.
مدل های مختلف دستگاه بارکدخوان
دستگاه های بارکدخوان به چند دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر است:
دستگاه بارکدخوان قلمی
دستگاه بارکدخوان قلمی یکی از ساده ترین انواع دستگاه های بارکدخوان بوده که به یک دیود حساس به نور در نوک قلم خود مجهز است. این نوک قلم بارکدخوان بر روی خطوط بارکد جابجا می شود و از طریق انتقال نور، اطلاعات بارکدها را شناسایی می کند.
دستگاه های بارکدخوان لیزری
این بارکدخوان ها در مقایسه با مدل قلمی کمی پیشرفته تر هستند و می توانند با دقت بیشتری، نور را پردازش کرده و اطلاعات بارکد را شناسایی کنند.
دستگاه های بارکدخوان دوربینی
دستگاه های بارکدخوان مبتنی بر دوربین یکی از پیشرفته ترین انواع بارکدخوان ها هستند که در آنها یک دوربین فیلمبرداری مجهز به فناوری CCD به کار گرفته شده است. یعنی دوربین فیلمبرداری با صدها سطح از حسگر روی بارکد قرار می گیرد و بدین شکل اطلاعات آن را می خواند.
دستگاه های بارکدخوان چند وجهی
در این مدل، اسکن ها از جهت های مختلف با استفاده از گروهی از خطوط منحنی و یا مستقیم انجام می شود. یعنی در آن از پرتوهای مختلف برای اسکن استفاده می شود. دستگاه بارکدخوان چند وجهی در مقایسه با مدل های دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است، ضمن اینکه می تواند از فاصله طولانی اسکن و خواندن بارکد محصولات را انجام دهد.
نحوه عملکرد بارکدخوان
حالا در این بخش نوبت به آن می رسد که به سراغ نحوه عملکرد دستگاه بارکدخوان برویم و در توضیحات لازم در مورد آن را بیان کنیم. عملکرد و یا نحوه خواندن بارکد توسط دستگاه بارکدخوان بدین شکل است که دستگاه پرتو قرمز رنگی را به بارکدها می تاباند. انعکاس پرتو تابیده شده توسط حسگر موجود در بارکدخوان دریافت شده و سیگنالی از نوع آنالوگ تولید می شود.
مبدل، این سیگنال آنالوگ را به یک سیگنال دیجیتال که برای رمزگشا قابل تشخیص است، تبدیل میکند. رمزگشا این سیگنال دیجیتال تبدیل شده را تحلیل و بررسی میکند. سپس قابل درک بودن رمز را تایید میکند. پس از این مرحله، آن را به کد استاندارد تبادل اطلاعات تبدیل میکند. بعد از مرحله که کد را به قالب استاندارد و قابل فهم تبدیل کرد، آن را به کامپیوتر متصل به بارکد خوان ارسال میکند.
آشنایی با اجزای یک دستگاه بارکدخوان و نحوه عملکرد هر کدام از این اجزا
نحوه عملکرد بارکدخوان چاپگر: برای اینکه بتوانید درک بهتری از نحوه عملکرد دستگاه بارکدخوان داشته باشید، لازم است که با نحوه عملکرد هر کدام از اجزای آن نیز به طور دقیق آشنا شوید. ما در اینجا به هر کدام از این اجزا می پردازیم.
سیستم روشنایی یا همان منبع نور دستگاه بارکدخوان
هر دستگاه بارکدخوان به یک منبع نور برای خواندن بارکدها مجهز است که این منبع نور نیز در مدل های مختلف دستگاه بارکدخوان متفاوت است که درادامه هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.
دیود تک پرتویی ساطع نور
این نوع منبع نور برای دستگاه های بارکدخوان قلمی و بارکدخوان روزنه ای است. در این نوع سیستم روشنایی، نور از یک منبع تکی و یا چندتایی تابیده می شود و سپس در یک قسمت متمرکز می شود. روزنه خارج شده از این نور باید با بارکد تماس کامل برقرار کند و از آنجا که این روزنه و پرتو نور فقط در یک قسمت قرار دارد، نمی تواند با تمام بارکدها تماس پیدا کند، بنابراین لازم است که کاربر بارکدها را حرکت دهد، تا تمام آن با نور تماس کامل پیدا کند .
در یک دستگاه بارکدخوان قلمی، کاربر دستگاه باید نور خروجی را در مقابل بارکد قرار دهد. در دستگاه های روزنه ای نیز که معمولا بارکد روی یک کارت اعتباری چاپ شده است، کاربر باید بارکد را از جلوی نور دستگاه عبور دهد که برای این منظور باید این کارت را از یک شیار رد کند. دستگاه های بارکدخوان قلمی و روزنه ای نسبت به مدل های دیگر ارزان تر بوده و می توانند بارکدهای طولانی تری را اسکن کنند.
دیودهای تابش نور چند پرتویی
با پیشرفت تکنولوژی، مدل های چند پرتویی کم کم جایگزین فناوری های تک پرتویی شدند. در این فناوری، با تابش پرتو نور به کل خطوط بارکد، اسکن به یکباره انجام می شود. این مدل از سیستم ساطع نور در دستگاه های بارکدخوان cdd به کار گرفته می شود.
سیستم ساطع نور لیزری
در این مدل یک دیودی تعبیه شده است که از نور تک پرتویی قرمز برخوردار است. بکارگیری این نوع سیستم تابش نور بسیار رایج است، زیرا در مقایسه با مدل های تک پرتویی و چند پرتویی محدوده کارکرد بیشتری دارد. محدوده کارکرد آن معمولا بین 1 تا 18 اینچ است.
سنسور و مبدل
سنسور و مبدل یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده دستگاه های بارکدخوان هستند که در اینجا به کارکرد و کاربرد آن می پردازیم.
در بارکدخوان ها یک قطعه ای به نام نوریاب، نوری که تابیده شده را شناسایی می کند و یک علامت مقایسه ایم ر را با ولتاژ های مختلف تولید می کند. سپس این ولتاژ توسط سنسور کم و زیاد می شود. در سنسورها تکنولوژی استفاده شده است که با توجه به سیستم تابشی می تواند تغییر کند. نور خروجی همیشه یکسان است، اما این ولتاژ است که تغییر می کند، یعنی برای فضای سفید بارکد افزایش پیدا می کند و برای فضای مشکی آن کاسته می شود.
در برخی مدل های بارکدخوان ها مثل تصویر پردازنده، سنسور همه آن اسکن نهایی را تحت پوشش خود قرار می دهد و یک موج دو بعدی تولید می کند. سپس این موج به مبدل فرستاده می شود. مبدل موجود در دستگاه این سیگنال یا موج دریافتی را که به صورت موج آنالوگ است، به یک سیگنال دیجیتال تبدیل می کند. حالا در این مرحله، بارکدخوان سیگنال دیجیتال دارد که باید به قسمت رمزگشای بارکدخوان منتقل شود.
رمز گشا
این بخش یا واحد در دستگاه های بارکدخوان می تواند به صورت داخلی و یا خارجی باشد. این بخش عکس شده را آنالیز می کند و سپس محتویات بارکد را به کامپیوتر متصل به دستگاه بارکدخوان ارسال می کند.